Czym są filtry sprężonego powietrza?


Filtr

Sprężarka jest urządzeniem mającym szerokie zastosowanie w przemyśle, transporcie materiałów sypkich oraz w codziennym życiu (są nieodłączną częścią urządzeń, z których na co dzień korzystamy – odkurzaczy, chłodziarek, suszarek do włosów czy wentylatorów). Aby sprężarki chodziły bez zarzutu, muszą być wyposażone w filtry sprężonego powietrza. Jaką pełnią one rolę w całym układzie? Czym się charakteryzują? Sprawdź!

Funkcja filtrów sprężonego powietrza

Filtry sprężonego powietrza są nieodłączną częścią sprężarek i pełnią w ich budowie bardzo ważną funkcję. Filtry, jak sama nazwa wskazuje, usuwają wszelkie zanieczyszczenia z powietrza wytwarzanego w sprężarce. Dzielą się one na kilka głównych typów – pyłowe, koalescencyjne, węglowe i sterylne. Każdy z nich usuwa z powietrza inny rodzaj zanieczyszczeń.

Filtry pyłowe

Pyłowe filtry sprężonego powietrza wyłapują wszelkiego rodzaju substancje stałe (czyli na przykład pyłki), które gromadzone są we wkładzie. Im więcej zanieczyszczonych cząstek znajdzie się we wkładzie, tym mniejsza staję się efektywność dalszej filtracji. Wraz ze spadkiem zdolności do wyłapywania cząstek zmniejsza się ciśnienie generowane przez filtr. Wśród filtrów pyłowych wyróżnić możemy modele zgrubne oraz dokładne. Filtry pyłowe działają na zasadzie czterech zjawisk: efektu sita, zderzenia bezwładnościowego, przechwytywania oraz dyfuzji (inaczej zwanej „ruchami Browna”).

Filtry koalescencyjne

Kolejny typ filtrów jest w stanie oczyścić powietrze nie tylko z cząstek stałych, ale również wody oraz aerozoli oleju. Oddzielenie stałych zanieczyszczeń odbywa się na takich samych zasadach jak we wcześniejszym przypadku, natomiast filtracja olejów możliwa jest dzięki zachodzeniu procesu koalescencji (łączenia się pojedynczych cząsteczek w jedną, większa).

Filtry węglowe oraz sterylne

Usunięcie zapachów oraz oleju umożliwiają filtry węglowe z wkładem wypełnionym węglem aktywowanym. Ostatni rodzaj filtrów, czyli sterylne, to działające na zasadzie retencji urządzenia wyłapujące cząsteczki stałe i mikroorganizmy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *